Albanië kampeerreis

“Mirëseardhje”, welkom in Albanië

Dit is een pilotreis in het ruige Albanië. Route en overnachtingen zijn niet in beton gegoten. We zoeken avontuurlijke deelnemers die graag pionieren.

De reis
Albanië is een land in Zuidoost-Europa. Het land ligt in het zuidwesten van de Balkan aan de Ionische en Adriatische Zee. Albanië grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland. De hoofdstad van Albanië is Tirana. Tijdens de reis trekken we door bergen en bossen over eeuwenoude tracks. Gevaarlijke afgronden en prachtige vergezichten kun je verwachten. We komen watervallen, oude bruggen, kerken en dorpjes tegen. De tracks kunnen door weersinvloeden uitgesleten en moeilijk begaanbaar zijn. Een reis met uitdagingen waarvoor we avontuurlijke deelnemers zoeken.

De auto
Deze reis is met eigen 4x4 auto.

Reisdata
Klik hieronder op lees meer

Groepsgrootte
5 tot 7 wagens.

Landbeschrijving
Albanië is een relatief onbekend land aan de Adriatische zee. Omdat Albanië erg lang een zeer gesloten communistisch land is geweest heeft het lang geduurd voor het westerse toerisme er en beetje op gang kwam. Nog steeds is Albanië echter een relatief onbekend. Men vindt in Albanië een bijzondere mix terug van Mediterrane charme, oude communistische logica en zonnige, gastvrije bevolking. Hoewel op eerste zicht wellicht wat afstandelijk, zijn de Albanezen bijzonder vriendelijk en beginnen ze steeds meer op de toerist ingespeeld te raken. Echt grote massa toeristische plaatsen vind je hier nog niet en dat maakt het land voor ons aantrekkelijk.

Albanië is een land met een broeierige geschiedenis. In de oudheid werd het achtereenvolgens door zowel Grieken als Romeinen bezet en de overblijfselen hiervan kan men nog steeds op verschillende plaatsen in Albanië bewonderen. Na de val van het West-Romeinse rijk kwam Albanië bij het Ottomaans keizerrijk en kende zo vele eeuwen van relatieve rust. In de uithoek van het rijk gelegen kende het een relatief ingeslapen bestaan. De bevolking bekeerde zich voornamelijk tot de Islam hoewel er ook een groot aantal christenen wonen in Albanië. Dit veranderde na de val van het keizerrijk. Albanië werd net als de rest van de Balkan een speelbal in de machtsstrijd die de West-Europese mogendheden in die tijd voerden. Ook in de Tweede wereldoorlog kwam het weer tussen de strijdend partijen in te liggen tot dat het in 1944 als satellietstaat van de Sovjet-Unie werd aangelijnd en lid werd van het Warschaupact. Albanië kreeg vanaf dat moment een streng communistisch regime. Ook hier waren er echter de meningsverschillen hoe de communistische visie uit te werken. In 1968 verbrak Albanië het Warschaupact en zocht verdere internationale steun bij China. Vandaar dat het ook een van de laatste landen was achter het ijzeren gordijn die het communisme de deur uit deed en de grenzen weer open zetten.

Sinds 1991 is Albanië een parlementaire democratie en heeft het zijn land weer open gesteld voor vreemde invloeden. Door de jarenlange isolatie is echter de infrastructuur en het land zelf nog dusdanig achtergesteld dat het nog wel even zal duren voordat hier alles naar westerse luxe maatstaven goed geregeld is. Het land bestaat grotendeels uit bergen en bossen en een relatief klein gedeelte van Albanië is bewoond en gecultiveerd. Er is hier nog heel veel ongerepte natuur. Albanië is buiten de kuststreek ook een erg bergachtig gebied. Het heeft nog enkele uitlopers van de Alpen binnen zijn grenzen en kent een flink aantal hoge toppen. De vegetatie en dierenpopulatie zijn hierdoor ook erg divers. Aan de kustgebieden vind men de typische mediterrane vegetatie. Olijfbomen en citrusbomen domineren hier het uitzicht.

Lees meer