Lier problemen

Hier beschrijven we de mogelijke lier problemen om u te helpen bij het oplossen hiervan. Uiteraard kunnen wij voor u service en reparatie van uw lier verzorgen wanneer u lier problemen ervaart. Voor elk scenario zijn er verschillende dingen die u moet controleren. We hebben ze op volgorde gezet, waardoor het probleem heel snel kan worden gevonden. Hieronder verschillende lier problemen:

Mijn lier doet helemaal niets

(Inclusief het klikken van het relais maar geen actie of geluid van de lier).

 1. Zorg ervoor dat uw stroom schakelaar in de aan-stand staat.
 2. Probeer zowel uw bedrade bediening als uw draadloze afstandsbediening. Is het resultaat bij beide hetzelfde?
  Als de ene afstandsbediening werkt en de andere niet, is die afstandsbediening defect. Als het antwoord ja was op beide afstandsbedieningen die niet werken, ga dan verder met het afwerken van de lijst.
 3. Gaat er stroom van de stroom schakelaar  naar de relais kast? (Gebruik een testlamp of multimeter om te controleren of er stroom vanaf de schakelaar komt wanneer deze in de aan-stand staat). Als er geen stroom naar de relais kast gaat, is uw stroom schakelaar waarschijnlijk defect of heeft een slechte verbinding. Als er stroom naar de relais kast  gaat, ligt de fout bij hertrelais of de liermotor. Ga verder met onderstaande stappen.
 4. Gaat er stroom van de relais kast naar de lier motor als u op de lier op de in- of uit-knoppen op de afstandsbediening drukt? Gebruik een testlampje of multimeter om het te testen. Als er helemaal geen stroom naar de liermotor gaat, ligt de fout waarschijnlijk bij het relais zelf.
 5. Als er stroom naar uw liermotor gaat, heeft u dan gecontroleerd of alle aansluitingen schoon en goed vastzitten?
 6. Waar zijn het relais  en de lier motor geaard? Zowel  de massa als de plus rechtstreeks op de accu? Heeft de accu nog genoeg spanning? Als de storing aanhoudt, verwijder dan de lier en controleer de motor. Als de lier dan toch van het voertuig is, is het ook een goed idee om deze een volledige service te ( laten) geven.

engine-bst-10000lb.jpgcontactor-500a-12v.jpgbrushes.jpg


Mijn lier werkt maar in één richting

 1. Probeer zowel uw bedrade als ook de draadloze afstandsbediening. Is het resultaat bij beide hetzelfde? Als de ene afstandsbediening werkt en de andere niet, is de afstandsbediening defect. Als het antwoord ja was op beide afstandsbedieningen met hetzelfde resultaat, ga dan verder met afwerken van de lijst.
 2. Zijn alle aansluitingen op de liermotor schoon en vast (geen oxidatie of corrosie)? Als alles schoon is, gaat u verder met de onderstaande stappen.
  • Zet de lier vrij en trek ongeveer 1 meter touw/kabel naar buiten en schakel de vrijloop weer terug.
  • Verwissel de gele en rode kabels op de liermotor.
  • Probeer met de afstandsbediening in en uit te lieren. (LET OP: de lier werkt nu in de tegenovergestelde richting van de knop die u indrukt).
 3. Werkt de lier nu in de tegenovergestelde richting? Zo ja, dan is het relais defect.


wired-remote-control-winch-bst-8500-13000lbs.jpgwireless-remote-control-bst-1070428.jpg


De lier motor maakt geluid maar de trommel draait niet

 1. Staat de vrijloop handle op de lier in de juiste stand?
 2. Is uw lier op de juiste manier gemonteerd? Op welke manier wordt uw touw naar de liertrommel gevoerd - controleer of het correct is (Normale montagepositie is motor aan de linkerkant, versnellingsbak aan de rechterkant en touw/ kabel invoer vanaf de onderkant van de trommel dus u kijkt in de rol en niet op de rol). Als dit allemaal correct is, gaat u verder met het afwerken van de lijst. Zit de rem mogelijk vast en voorkomt hierdoor dat uw lier draait? Verwijder de lier en probeer te rem gangbaar te maken.
 3. Draait de motor vrij? Zo nee, dan is er een probleem met de motor. Zo ja, dan ligt het probleem bij de rem of de tandwielen in de versnellingsbak.
 4. Vervang de rem. Als de lier toch van het voertuig is, is het ook een goed idee om deze een volledige service te (laten) geven.


gear-bst-s-20000lbs (1).jpgbrakes-bst-8500lb-bst-13000lb.jpg

Mijn lier trekt niet onder belasting

 1. Zorg ervoor dat de vrijloop niet is ingeschakeld.
 2. Komt het touw vanaf de onderkant of de bovenkant van de trommel binnen. De richting van het touw is erg belangrijk om de rem correct te laten werken. Als het touw in de juiste richting op de trommel wordt gevoerd (van onder uit), moet u mogelijk de rem op uw lier repareren/(laten) vervangen.

Mijn draadloze afstandsbediening doet niets

 1. Werkt de bedrade  afstandsbediening? Zo ja, dan ligt de fout bij de draadloze afstandsbediening. Zo nee, dan ligt de fout bij het relais of de liermotor. Raadpleeg "Mijn lier doet helemaal niets"
 2. Brandt de LED op de draadloze afstandsbediening? Als dit niet het geval is, moet u mogelijk de batterij vervangen. Zo ja, ga verder met de onderstaande stappen. Als de LED gaat knipperen, is de afstandsbediening mogelijk niet meer gekoppeld. Controleer de bedrading van de ontvanger op het relais. Als het koppelen van de afstandsbediening niet werkt, is er een storing met de draadloze afstandsbediening of ontvanger.

Mijn lier loopt langzamer dan normaal en de motor wordt warm

 1. Controleer of alle aansluitingen op de liermotor schoon zijn en vast zitten.
 2. Welke spanning heeft uw accu? Heb je de accu gecontroleerd en laten testen op prestaties? De minimale batterijaanbeveling (volgens onze garantievoorwaarden) voor 4X4 en bergings-lieren is 750CCA.
 3. Verwijder de lier en voer een  service uit. Het probleem is motor gerelateerd. Controleer tijdens het onderhoud van de lier ook de versnellingsbak en rem.