Liertouw of staalkabel

Publicatie1.jpg

Wat is nu beter? Een liertouw of staalkabel?

Deze vraag wordt ons zeer regelmatig gesteld. Er zijn sterke voor- en tegenargumenten voor beide oplossingen. Er is helaas geen goed of fout antwoord op deze vraag. Het komt er eigenlijk op neer waar en hoe je de lier gebruikt, en wat belangrijk voor je is. We kunnen u alleen vertellen welke optie beter is in verschillende scenario's. Wij leggen het verschil uit en wanneer je kiest voor een liertouw of staalkabel.

De meeste informatie wijst erop dat het synthetisch touw het wint van staal, maar dit is voornamelijk gebaseerd op alleen de veiligheid. Als veiligheid uw grootste zorg is, zult u hoogstwaarschijnlijk voor kunststof gaan, maar als weinig onderhoud een prioriteit is, dan is een staalkabel mogelijk voor u.

We gaan een aantal verschillen tussen kunststof en staal uitlichten om te zien welke optie het beste bij u en uw rijstijl past.

PRIJS

IS EEN STAALKABEL GOEDKOPER?

Als je prijsgevoelig bent, kies je voor een stalen lierkabel. Het is goedkoper dan de beschikbare synthetische touwopties. Hoewel de extra voordelen van synthetisch touw de mensen vaak overtuigen om toch een ​​beetje extra uit te geven. Het kan echter zijn dat u uw synthetisch touw vaker moet vervangen dan een stalen kabel. Dit is afhankelijk van de gebruiksfrequentie, blootstelling aan hitte en UV-straling en hoe goed u het touw onderhoudt.

KRACHT

IS EEN SYNTHETISCHE TOUW STERKER?

Over het algemeen is synthetisch touw sterker dan staalkabel. Maar dat is niet de enige factor in het spel. Door de oppervlaktesterkte van een staalkabel kan deze over obstakels schuren zonder dat je bang hoeft te zijn voor schade aan de kabel zelf. Als u voornamelijk in modderige, rotsachtige of zanderige omstandigheden rijdt, is een staalkabel wellicht beter voor u.

Een synthetische lierkabel heeft weliswaar meer dan voldoende kracht om de last te trekken zonder te breken, maar is zeer gevoelig voor beschadiging door wrijving of scheuren langs ruwe oppervlakken.

GEBRUIK

IS EEN LIER TOUW GEMAKKELIJKER TE HANDELEN?

Het gewichtsverschil kan ongeveer 10 kilo lichter zijn als u kiest voor een synthetische lieroptie.

Een bijkomend voordeel van het lage gewicht is dat het touw over het algemeen op het oppervlak van modder of water zal drijven in plaats van volledig onder te dompelen zoals een staalkabel.

Behalve het gewicht heeft synthetisch touw het extra voordeel dat het extreem flexibel is. Hierdoor is hij veel gemakkelijker te hanteren dan een staalkabel. Ook zal het touw niet knikken zoals een staalkabel wel doet.

WEERSOMSTANDIGHEDEN

IS EEN STAALKABEL WEERBESTENDIG?

Een staalkabel is beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden dan een synthetische touw, waarbij roest het grootste probleem is. U moet de kabel van tijd tot tijd inspecteren om er zeker van te zijn dat de staaldraden niet zijn aangetast door roest.

Er zijn een aantal omgevingsfactoren die de levensduur van touw negatief beïnvloeden. Zowel blootstelling aan hitte als blootstelling aan UV zullen de vezels van het synthetische touw afbreken, waardoor het verzwakt en na verloop van tijd broos wordt. Veelvuldig gebruik in modder, vuil en zanderige omstandigheden kunnen ook grote schade aanrichten aan de duurzaamheid van je synthetische touw als je het niet goed schoonmaakt en onderhoudt.

ONDERHOUD

IS EEN STAALKABEL MAKKELIJKER TE ONDERHOUDEN?

Een staalkabel is veel gemakkelijker te onderhouden. Het is in principe onderhoudsvrij. Synthetische touw, daarentegen, heeft regelmatig onderhoud nodig om hem in goede staat te houden. Dit betekent dat je het moet spoelen en wassen als je in modderig of zanderig terrein bent geweest en dat je het ook moet drogen als het nat wordt. Omdat het touw water vasthoudt, wil je er vooral voor zorgen dat het niet nat wordt als de omstandigheden koud zijn, waardoor je lierlijn kan bevriezen.

Zand en modder zijn schurend, dus als je je synthetische touw niet goed wast en verzorgt, zullen deze schurende materialen in het touw komen en het van binnenuit beschadigen. Ook moet je voorkomen dat u het touw blootstelt aan de volle zon, hoewel de meeste touwen zijn voorzien van een UV coating.

REPARATIE

KUNT U EEN SYNTHETISCHE LIERKABEL REPAREREN?

Een staalkabel is bijna onmogelijk om onderweg te repareren, tenzij je over het juiste gereedschap en de juiste kennis beschikt om het te doen. Een synthetische touw is veel gemakkelijker om een ​​tijdelijke reparatie op uit te voeren. Ongeacht welke kabel je gebruikt, je zult de stalen of synthetische kabel willen vervangen als ze breken. Als een deel van de kabel voldoende is aangetast om te breken, wilt u niet het risico lopen de gerepareerde lijn te blijven gebruiken.

VEILIGHEID

WAAROM IS EEN SYNTHETISCHE TOUW VEILIGER?

Een touw is zonder twijfel de veiligere van de twee opties voor lierkabels en een belangrijke reden waarom synthetisch het wint in het debat. Veel offroad-evenementen vereisen nu het gebruik van touw. Het gebruik van staalkabels is vaak niet toegestaan, vanwege het veiligheidsrisico dat ze met zich mee brengen. Staalkabels behouden spanning, dus als de lijn breekt, zal de staalkabel hoogstwaarschijnlijk terugslaan en grote schade toebrengen aan alles en iedereen op zijn pad. Het moet echter gezegd worden dat synthetisch touw, hoewel over het algemeen veiliger, bij breuk ook energie vasthoud. Veiligheid is over het algemeen wat het touw elke keer weer een overwinning op staal geeft. Bij gebruik van een staalkabel dient u te allen tijde handschoenen te dragen. Het is een goed idee om ook handschoenen te dragen bij gebruik van een synthetische touw, maar een touw laat geen kleine metaalvijlsel achter in uw huid als u vergeet uw handschoenen mee te nemen.

Wilt u persoonlijk advies? Kom dan langs in onze winkel:

Offroad & Adventures
Ekkersrijt 1337
5692AJ Son - Nederland